Laatst gewijzigd op 26 februari 2007

Polders, sloten, dorpen, molens, klompen en folklore

Op deze bladzijden neem ik u mee naar de Krimpenerwaard.
Het gebied De Krimpenerwaard ligt in de provincie Zuid-Holland, zo'n beetje binnen de driehoek Schoonhoven, Gouda en Krimpen aan den IJssel.

De Krimpenerwaard, omgeven door de rivieren Lek, Hollandsche IJssel en Vlist, maakt deel uit van het Groene Hart van Holland. In de Krimpenerwaard liggen een aantal prachtige poldergebieden, met fraaie namen als Schuwacht, Kromme, Geer en Zijde, Schoonouwen, Laag-Bilwijk etc. De oppervlakte van de Krimpenerwaard is zo'n 13.500 hectare.

De polders liggen gemiddeld zo'n twee meter onder N.A.P.. Voor de meeste Nederlanders de normaalste zaak van de wereld, maar veel buitenlanders vinden het een vreemd idee...

In de Krimpenerwaard is een aantal schilderachtige, oude dorpen te vinden, waarbinnen vele bezienswaardigheden te bezichtigen zijn. Een prima plek om te onthaasten.

Bekijkt u rustig dit fraaie satellietbeeld van de Krimpenerwaard.

Quiz: Herkent u de plaats waar deze foto is gemaakt? PUZZEL OPGELOST

Alle pagina's van deze site staan vermeld op de Sitemap.

Een overzicht van pagina's die recent zijn toegevoegd of gewijzigd vindt u HIER.

NIEUW: Op deze bladzijde kunt u lezen over de geschiedenis van Stoomboot Reederij op de Lek. Arie Alblas leverde zowel de tekst als de illustraties.

TIP: In 2002 is ten doop gehouden het boek 'Op ontdekkingstocht door Krimpenerwaard en Lopikerwaard', samengesteld door Frank van den Hoven (Leerdam), Hans van Embden (Krimpen aan den IJssel) en Nieko Jongerius (Vlist). Lees hier verder...

AANRADER: Op deze bladzijde staan historische kaarten van alle gemeenten, die aan het eind van de 19e eeuw samen de Krimpenerwaard vormden.

TIPKlik HIER voor de tekst en de muziek van het lied De Krimpenerwaard door Johan van den Heuvel.

OPROEP Ik ben op zoek naar oude ansichtkaarten en prentbriefkaarten van dorpen en steden in de Krimpenerwaard. Lees hier verder...

Uw reactie is van harte welkom!